Актуална информация

Начало > Актуална информация

В Европа: Къде, кои мерки падат от 04.05.2020 ?

От 04.05.2020 в много европейски страни започват да се вдигат някои от ограничителните мерки, наложени заради пандемията от Ковид-19

Италия - италианците ще могат да посещават роднините си, да се събират на ограничени по брой групи, парковете се отварят, запазва се социалната дистанция между хората в тях. Подновява се изцяло работата в строителството и търговията на едро. Кафенетата, ресторантите и баровете ще продават храна за вкъщи. Училищата няма да отварят врати до септември. Ограниченията за придвижване от една област на друга остават. Маските са в сила за летищата и гарите и за обществения транспорт. Подновяват се пътническите полети на летищата Чампино в Рим и Перетола във Флоренция, които бяха сред временно затворените летища в страната заради епидемията.

Испания - от днес подновяват работа малки търговски обекти като фризьорски салони, които могат да приемат индивидуални клиенти след предварително уговорен час. Баровете, кафенетата и ресторантите ще продават стока за вкъщи. Маските са задължителни в обществения транспорт. На малки острови от Канарския и Балеарския архипелаг ще бъде разрешено отварянето на повечето магазини, музеи и тераси на барове и ресторанти, но при ограничен капацитет. Там също ще бъдат отворени хотели, но при определени условия. Училищата остават затворени до септември.

Гърция - близо 10 процента от затворените търговски обекти ще могат да отворят врати, сред които книжарници, магазини за електроника, оптики, пунктове за технически прегледи на превозни средства, магазини за спортни стоки, магазини за градинарски пособия, фризьорски салони и козметични студия, които ще работят с предварително записване, както и шивашки ателиета. Църквите ще отворят врати за индивидуални молитви.

'Новата нормалност' започна в 6 ч. тази сутрин, пише 'Катимерини' по повод вдигането на част от мерките, въведени преди 42 дни. Гърците вече не са длъжни да изпращат есемес при всяко излизане от дома си. Носенето на маска остава задължително в обществения транспорт, такситата, асансьорите, болниците. В останалите закрити обществени места маските са препоръчителни.

'Катимерини' пише още, че правителството обмисля дали да не разреши пътуването до островите една седмица по-рано от планираното. В момента според графика най-вероятно тези пътувания ще бъдат разрешени от 18 май, но се дискутира дали това да не стане заедно с отварянето на ресторантите и кафенетата, което трябва да стане на 11 май.

Португалия - отварят врати малки квартални магазини, фризьорските салони при предварително записан час, магазините за продажба на автомобили, книжарниците. Данъчните служби също отварят врати при предварително уговорена среща и с изискване за носене на маска. Маските стават задължителни в обществения транспорт и магазините, а глобата при нарушение на тази мярка е до 350 евро.. Разрешават се индивидуалните спортове на открито. Португалия обяви извънредно положение на 19 март и досега е регистрирала над 25 000 случая на вируса, включително над хиляда смъртни случая. То беше отменено в неделя, но хората все още са насърчавани да стоят у дома, докато страната предприема първи стъпки към нормалния живот.

Гимназиите ще отворят отново на 18 май, но дистанционното обучение ще остане норма за основните и средните училища до края на годината. Музеи, барове, ресторанти и художествени галерии също ще отворят вратите си от 18 май.

Работата от вкъщи остава през целия май и е забранено събирането на групи от повече от 10 души.

Германия - от днес се отварят постепенно училищата в някои провинции. Ще се отворят фризьорските салони. Продължава и отварянето на храмовете, музеите, мемориалните комплекси, зоопарковете. Баровете и ресторантите ще правят само доставки до дома. Маските стават постепенно задължителни в транспорта и магазините.

Катедралата в Кьолн отвори днес за първи път от седмици.

Полша - отварят се хотелите, търговските центрове, част от културните институции, сред които библиотеките и някои музеи. В страната това е втората фаза на премахване на ограниченията, наложени в средата на март. От 20 април бяха разрешени разходките и спортът на открито при спазване на дистанция от поне два метра и носене на маска или шал. Вторият етап включва откриването на търговски центрове, хотели, библиотеки и музеи.

Полският министър на здравеопазването Лукаш Шумовски призова гражданите внимателно да се възползват от новите възможности, да носят маски и да не пренебрегват санитарните изисквания, тъй като е невъзможно точно да се предскаже развитието на пандемичната ситуация.

Франция - обмисля да премахне задължителната карантина за пристигащите от Шенгенското пространство и Великобритания. Броят на потвърдените случаи на зараза в страната надхвърли 131 000, почти 25 000 души загинаха. От Елисейския дворец информираха, че 'външното министерство скоро ще изясни процедурата' за мерките срещу влизащите на територията на Франция - французи или европейци, идващи от други държави.

От 17 март във Франция действа режим на самоизолация, чиято цел е да се ограничи максимално движението на гражданите по улиците. На 28 април премиерът Едуар Филип представи в Народното събрание (долната камара на парламента) план за прекратяване на този режим. Първият етап на плавното премахване на вече наложени ограничения ще започне на 11 май с възобновяване на учебните занятия в началното училище, промяна в графика на градския транспорт и движение без пропуски.

Хърватия - подновяват дейността си услугите, при които има близък контакт с клиентите, като фризьорските салони. За Хърватия това също е втора фаза на смекчаването на карантинните мерки, въведени в страната на 19 март. Първата фаза започна на 27 април – беше възобновена работата на обществения транспорт, библиотеки, музеи, пазари, магазини, включително книжарници. Според оценките на Националния щаб за гражданската защита, той не е оказал отрицателен ефект върху епидемиологичната обстановка в страната. В рамките на втората фаза от падане на ограниченията се възобновява изцяло дейността на обществените и частните здравни заведения.

Ако положителната динамика в развитието на епидемичната ситуация се запази, местните власти планират на 11 май да започнат третата фаза на отпадане на карантината. От този момент на групи до 10 души ще бъде позволено да се срещнат със спазване на вътрешна дистанция, ще се отворят търговските центрове, детски градини и начални училища, които ще провеждат занятия в малки групи, ще се възобнови движението на междуградския автобусен и вътрешен въздушен транспорт. Ресторантите и кафенетата също ще възобновят работата си, но те ще обслужват клиенти само на открити площи като тераси и градини.

Словения - от днес се отварят терасите на кафенетата и ресторантите, както и музеите, фризьорските салони, книжарниците. Подновяват се тренировките на професионалните спортисти. Маските са задължителни в затворени пространства на обществени места, в обществения транспорт и магазините.

Сърбия - отварят се кафенетата и ресторантите при спазване на социалната дистанция, маските стават задължителни в обществения транспорт, междуградските влакове и автобусите на дълги разстояния. От няколко дни са отворени парковете, а търговските центрове ще заработят на 11 май. Детските градини ще отворят врати на 11 май, а въздушният транспорт се възстановява на 18 май.

Извънредното положение в Сърбия ще бъде отменено на 7 май, съобщи президентът Александър Вучич в неделя. Сърбия напълно затвори границите си и на територията й са в сила извънредно положение и комендантски час.

Австрия - в училище се връщат зрелостниците, преди постепенното подновяване на занятията на другите ученици. Маските са задължителни в обществения транспорт и магазините.

Белгия - предприятията и компаниите, в които не се приемат посетители, ще отворят врати отново, а маските стават задължителни за обществения транспорт.

Унгария - извън Будапеща се отварят терасите на кафенетата и ресторантите, плажовете. Подновяват се професионалните спортни тренировки. Маските са задължителни в магазините и обществения транспорт.

Косово - в няколко града се отменя карантината, а гражданите ще могат да излизат два пъти на ден по 90 минути преди обед и следобед. Подновяват работа и строителите, брокерите на недвижими имоти. Възобновяват се някои дейности в сферата на услугите.

Исландия - подновяват работа университетите, музеите и фризьорските салони.